Nieuwe Instituut Rotterdam Teresa Carvalheira en Selçuk Balamir

Wat is de relatie tussen armoede en design? Schrijvende ontwerpers Teresa Carvalheira en Selçuk Balamir gingen daarover met elkaar het gesprek aan. De essays die zij schreven over hun kijk op de relatie tussen design en armoede waren daarbij het uitgangspunt. In de tweede jaargang van Designers write onderzoeken schrijvende ontwerpers gezamenlijk de relatie tussen design en armoede. Dat doen ze door essays te schrijven en met elkaar in gesprek te gaan, begeleid door moderator Aynouk Tan.

De vierde en laatste editie van Designers write 2023 vond plaats in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam op donderdagavond 16 november. Schrijvende ontwerpers Selçuk Balamir en Teresa Carvalheira gingen in gesprek over hun visie op armoede.

De essays die we behandelden lees je hier:

TERESA CARVALHEIRA — BEING A GOOD NEEDLE (NEDERLANDSE VERTALING)
SELÇUK BALAMIR — NO SUCH THING AS POVERTY (NEDERLANDSE VERTALING)

Over Teresa Carvalheira

Teresa Carvalheira is ontwerper, naaister en up-cycler, en community manager voor Fashion Revolution Portugal, een wereldwijde NGO die tot doel heeft transparantie te brengen in de modetoeleveringsketen. Binnen de master Social Design aan de Design Academy Eindhoven werkt ze aan interdisciplinaire projecten op het gebied van ambacht, milieu en migratie tussen Nederland, Portugal, Turkije en Griekenland.

Over Selçuk Balamir

Selçuk Balamir is een ontwerper, docent en organiser die werkt aan rechtvaardige transitie. Hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de klimaatrechtvaardigheidscampagnes Climate Games en Shell Must Fall en is mede-initiator van sociale woningbouwcoöperaties NieuwLand en de Nieuwe Meent die commoning als uitgangspunt hebben. Zijn PhD in Culturele Analyse gaat over postkapitalistisch ontwerp. In 2022 was hij Artist in Residence aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en momenteel geeft hij les in Nieuwe Aarde aan de Willem de Kooning Academie.

Over Aynouk Tan

Aynouk Tan is (mode)journalist en programmamaker in de culturele sector en gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk, identiteit en politiek. Door het uiterlijk vanuit een antropologisch perspectief te analyseren, ontmantelt ze koloniale, neoliberale en heteronormatieve structuren en biedt alternatieve perspectieven. Tan is adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en jurylid voor de Dutch Design Awards. Ze is ook adviseur op het gebied van Diversiteit, Equity en Inclusie.