Wat is de relatie tussen armoede en design? Schrijvende ontwerpers Anja Groten en Beatrijs Van Hoof gingen daarover met elkaar het gesprek aan. De essays die zij schreven over hun kijk op de relatie tussen design en armoede waren daarbij het uitgangspunt. In de tweede jaargang van Designers write onderzoeken schrijvende ontwerpers gezamenlijk de relatie tussen design en armoede. Dat doen ze door essays te schrijven en met elkaar in gesprek te gaan, begeleid door moderator Aynouk Tan.
De derde editie van Designers write 2023 vond plaats in Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt (BE) op donderdagavond 9 november. Schrijvende ontwerpers Anja Groten en Beatrijs Van Hoof gingen in gesprek over hun visie op armoede. Bijzondere dank aan Avansa die ervoor zorgde dat Heidi Martens en Guido Degraen als ervaringsdeskundigen mee het woord namen. De essays die we behandelden lees je hier:
ANJA GROTEN – SELF-ORGANIZED. REIMAGINING COLLECTIVE INFRASTRUCTURES (NEDERLANDSE VERTALING)
BEATRIJS VAN HOOF – GA DIRECT NAAR DE GEVANGENIS, SLA 1 BEURT OVER EN GA NIET LANGS START (ENGELSE VERTALING)
Over Anja Groten
Anja Groten is een Duitse ontwerper, schrijver en docent gevestigd in Amsterdam. Ze werkt op het snijvlak van van digitale en fysieke media, design en kunsteducatie. In 2013 was ze medeoprichter van het collectief Hackers & Designers, dat activiteiten organiseert met de nadruk op praktijkgericht leren en samenwerkingentussen verschillende vakgebieden. Sinds 2019 leidt Anja de masteropleiding Design Department van het Sandberg Instituut Amsterdam.
Over Beatrijs Van Hoof
Beatrijs Van Hoof is een ontwerper met Vlaamse roots die werkt in Nederland. Ze werkt als ontwerper bij ontwerpstudio Panton, die producten en diensten ontwikkelt voor zorg en gezondheid. Als ontwerper gelooft ze dat design een belangrijke bijdrage kan leveren aan het toegankelijker maken van gezondheidszorg voor alle doelgroepen, zo ook mensen in (kans)armoede.
Over Aynouk Tan
Aynouk Tan is (mode)journalist en programmamaker in de culturele sector en gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk, identiteit en politiek. Door het uiterlijk vanuit een antropologisch perspectief te analyseren, ontmantelt ze koloniale, neoliberale en heteronormatieve structuren en biedt alternatieve perspectieven. Tan is adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en jurylid voor de Dutch Design Awards. Ze is ook adviseur op het gebied van Diversiteit, Equity en Inclusie.